Składniki:
– 500 ml śmietanki 30 %
– 500 ml mleka 3,2 %
– 80 g cukru zwykłego
– 1 laska wanilii
– 5 płaskich łyżeczek żelatyny

Żelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody. Kiedy napęcznieje, zmieszaj ze 150 ml gorącego mleka aż do rozpuszczenia. Resztę mleka zagotuj i odstaw. Dodaj cukier, śmietankę i laskę wanilii. Żelatynę z mlekiem wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Przelej przez sitko do kokilek lub do szklanek. Wstaw do lodówki do stężenia. Zimną panna cotte wyłóż na talerz i polej sosem np. z malin lub wiśni.
Sos z malin: zamrożone maliny (wiśnie) włóż do rondelka i dodać miód. Podgrzej kilka malin (wiśni) rozgnieść. Lekko przestudzić.
Ciepłym sosem polej panna cotte i przystrój miętą.

