Składniki:

– 5-6 papryk
– 2 posiekane ząbki czosnku
– 1 cebula
– 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
– 100 g ugotowanego ryżu
– ½ szklanki przecieru pomidorowego
– 100 g sera feta
– pęczek bazylii
– papryczka chili
– sól, pieprz
– oliwa
– 1 łyżka masła

Papryki umyj, odetnij górną część, wydrąż środki i nasiona. Ugotuj ryż. Masło z oliwą rozgrzej na patelni. Cebulę pokrojoną w kostkę i roztarty czosnek zeszklij i dodaj mięso mielone oraz papryczkę chili (w wersji dla dzieci dodaj tylko szczyptę ostrej papryki w proszku). Chwilę smaż mieszając, aż mięso się przyrumieni. Dodać przecier pomidorowy, ryż i smaż jeszcze chwilę. Dodaj posiekaną bazylię i przypraw solą oraz pieprzem. Ser feta pokrój w kostkę, całość delikatnie wymieszaj, tak aby ser się nie rozpadł. Wypełnij papryki po brzegi farszem. Przykryj odkrojonymi górnymi częściami. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180C.

Podziel się: