Składniki

 

Ciasto

– 40 dag mąki

– 3 dag drożdży

– 4 łyżki oliwy

– ¾ szklanki wody

– płaska łyżka soli morskiej

– 1 łyżeczka miodu

 

Farsz

– pół papryki żółtej i pół czerwonej

– ½ drobno posiekanej cebuli czerwonej

– 20 dag czarnych oliwek

– 10 dag posiekanej rukoli

– 3 ząbki czosnku

– 20 dag kiełbasy chorizo

– 2 łyżki masła

– 5 łyżek tartego sera długodojrzewającego

– 2 opakowania sera mozzarella pokrojonego w kostkę (sera musi być dużo)

– 1 łyżka oregano

– 1 papryczka chili

Ciasto

W wodzie rozpuść drożdże z miodem. Sól zalej łyżką wody i odstaw na 5 min.. Po ok. 15 min., gdy drożdże wyraźnie zaczną pracować wlej do mąki i dodaj wodę z solą oraz oliwę. Zagnieć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min..

 

Farsz

Paprykę pokrój w kostkę, podsmaż razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj oregano, oliwki i pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodaj pokrojoną rukolę. Na oddzielnej patelni podsmaż kiełbasę. Dodaj do farszu. Przestudzić, dodaj tarty ser i pokrojoną w kostkę mozzarellę.

 

Ciasto podziel na kilka części. Uformuj cienkie placki, nałóż farsz, zlep brzegi (jak w pierogu). Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, można posmarować jajkiem i posypać według uznania np. oregano, bazylią, pieprzem, solą morską lub granulowanym czosnkiem

Podziel się: