Składniki
Ciasto
– 40 dag mąki
– 3 dag drożdży
– 4 łyżki oliwy
– ¾ szklanki wody
– płaska łyżka soli morskiej
– 1 łyżeczka miodu
Farsz
– pół papryki żółtej i pół czerwonej
– ½ drobno posiekanej cebuli czerwonej
– 20 dag czarnych oliwek
– 10 dag posiekanej rukoli
– 3 ząbki czosnku
– 20 dag kiełbasy chorizo
– 2 łyżki masła
– 5 łyżek tartego sera długodojrzewającego
– 2 opakowania sera mozzarella pokrojonego w kostkę (sera musi być dużo)
– 1 łyżka oregano
– 1 papryczka chili

Ciasto
W wodzie rozpuść drożdże z miodem. Sól zalej łyżką wody i odstaw na 5 min.. Po ok. 15 min., gdy drożdże wyraźnie zaczną pracować wlej do mąki i dodaj wodę z solą oraz oliwę. Zagnieć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min..
Farsz
Paprykę pokrój w kostkę, podsmaż razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj oregano, oliwki i pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodaj pokrojoną rukolę. Na oddzielnej patelni podsmaż kiełbasę. Dodaj do farszu. Przestudzić, dodaj tarty ser i pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Ciasto podziel na kilka części. Uformuj cienkie placki, nałóż farsz, zlep brzegi (jak w pierogu). Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, można posmarować jajkiem i posypać według uznania np. oregano, bazylią, pieprzem, solą morską lub granulowanym czosnkiem

