Składniki:

– 500 g gęsich wątróbek
– 1 cebula
– 1 łyżeczka przyprawy korzennej
– 10 suszonych śliwek
– 1 jabłko
– kieliszek białego wina
– sól, pieprz
– 100 g masła
– smalec kaczy lub gęsi
– świeży rozmaryn

Wątróbki zalej mlekiem i odstaw na 1-2 godziny. Odsącz wątróbkę i dokładnie osuszy na papierowym ręczniku, pokrój na kilka mniejszych części. Cebulę posiekaj w kosteczkę, a jabłko pokroić na kawałki. W garnku roztop 1 łyżkę masła, włóż cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj jabłka i przyprawę korzenną. Dodaj 6 pokrojonych śliwek. Wlej wino, zredukuj i gotuj całość do miękkości. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, zwiększ ogień i wrzucić wątróbki. Obsmaż zachowując miękkość. Obsmażone wątróbki przełóż do garnka z jabłkiem i cebulą. Dopraw solą oraz pieprzem, dodaj resztę masła. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Przetrzyj przez sito. Przetartą masę wymieszaj z kawałkami posiekanych suszonych 4 śliwek.

Włóż do słoika lub słoików zostawiając wolne miejsce od góry. Na wierzch wylej roztopione masło lub gęsi czy kaczy smalec. Posyp rozmarynem.

Podziel się: