Składniki:

– 1 kg młodych ziemniaków
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka świeżego tymianku
– 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
– 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– sól

Dressing:
– 300 ml jogurtu bałkańskiego
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 długi ogórek
– sól, pieprz

Ziemniaki wyszoruj i pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, paprykę ostrą i słodką, świeży tymianek, granulowany czosnek i sól. Ziemniaki obtocz w mieszaninie. Wyjmij blachę z piekarnika, wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż jedną warstwę ziemniaków na niej. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160oC przez ok. 1 godzinę.
Obranego ogórka zetrzeć na tarce i połącz z jogurtem, posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Schładzaj minimum przez 1 godzinę. Podaj do ziemniaków, wyjęty bezpośrednio z lodówki.

Podziel się: