Składniki

 

Ciasto

– 2 szklanki mąki

– szczypta soli

– żółtko jajka

– łyżka masła

– 1/2 szklanki wrzącej wody

 

Farsz

– średnia cukinia

– 2 małe cebule szalotki

– 1 mozarella

– łyżka masła

– pieprz

– sól do smaku

Farsz

Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Połowę cukinii pokrój w kostkę, wymieszaj z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Wystudzić. Połącz z rozdrobnioną mozarellą.

 

Ciasto

Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj i powycinaj krążki. Nałóż farsz i sklej.

 

Gotuj w osolonej wodzie, ok 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałą cukinię pokrój w plastry, przesmaż lub zblanszuj. Podaj razem z pierogami. Pozostałą cebulę pokrój, podsmaż na oleju lub maśle i dodaj jako polewę na pierogi.

Podziel się: