Składniki
Ciasto
– 2 szklanki mąki
– szczypta soli
– żółtko jajka
– łyżka masła
– 1/2 szklanki wrzącej wody
Farsz
– średnia cukinia
– 2 małe cebule szalotki
– 1 mozarella
– łyżka masła
– pieprz
– sól do smaku

Farsz
Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Połowę cukinii pokrój w kostkę, wymieszaj z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Wystudzić. Połącz z rozdrobnioną mozarellą.
Ciasto
Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj i powycinaj krążki. Nałóż farsz i sklej.
Gotuj w osolonej wodzie, ok 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałą cukinię pokrój w plastry, przesmaż lub zblanszuj. Podaj razem z pierogami. Pozostałą cebulę pokrój, podsmaż na oleju lub maśle i dodaj jako polewę na pierogi.