Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– szczypta soli
– żółtko jajka
– łyżka masła do ciasta
– 1/2 szklanki gorącej wody
– 2 łyżki masła do polania gotowych pierogów
Farsz:
– 750 g młodej kapusty
– cebula
– sól
– pieprz

Z wymienionych składników zagnieć ciasto. Kapustę poszatkuj bardzo drobno, podlej wodą, osól i gotuj ok. 30 min. po czym, odsącz i odstaw do odparowania. Cebulę zarumień na oleju, dodaj kapustę i duś ok. 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj ciasto i wykrój krążki o średnicy ok. 6 cm, nałóż farsz i dokładnie zlep pierożki. Zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzucaj pojedynczo pierogi. Gotuj ok. 3 min. po wypłynięciu pierożków na powierzchnię, wyjmij i polej roztopionym masłem.

