Składniki:
– 3 cukinie
– 2 jajka
– 2 łyżki bułki tartej
– 1 ząbek czosnku
– 1 cebula
– 150 g mąki
– 1 łyżka posiekanego świeżego koperku,
– 3 łyżki szczypiorku,
– 1 łyżka natki pietruszki
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– świeżo starta gałka muszkatołowa
– oliwa do smażenia

Cukinię utrzyj na tarce, oprósz solą i odłożyć na 30 min. Odciśnij ręką nadmiar płynu z cukinii oraz rozłóż na ręczniku kuchennym, by reszta soku wsiąkła w papier. Wymieszaj cukinię z posiekaną cebulą, szczypiorkiem, koperkiem i czosnkiem, jajkami, bułką tartą, gałką muszkatołową, mąką. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Podaj z gęstą śmietaną lub jogurtem greckim. Wybornie smakują na drugi dzień, pokrojone w paseczki i odsmażone na odrobinie masła.

