Składniki:
– 4 płaty pstrąga łososiowego ze skórą– każdy około 120g
– ½ cytryny
– sól morska
– biały pieprz
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki oleju
– natka pietruszki
Sos:
– 200 g czarnych porzeczek
– 2 łyżki cukru
– ½ cytryny
– 1 łyżka chłodnego masła
– sól
– biały pieprz
– 1 łyżka żelatyny

Płaty oczyść pęsetą z ości, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop obficie cytryną. Przypraw solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 170oC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Ułóż płaty na blachę skórą do dołu, na wierzch ryby połóż płatek masła. Piecz ok. 30 min., aż ryba z wierzchu przyrumieni się. Po upieczeniu posyp natką pietruszki.
Sos:
Do małego garnka włóż umyte czarne porzeczki, wlej sok z cytryny. Dodaj cukier, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Zagotuj i odparuj odrobinę wody. Łyżkę żelatyny rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. Dodaj do sosu. Na koniec zagęść łyżką chłodnego masła. Polewaj płat ryby lub dodaj jako sos do maczania.

