Składniki:
– 1 duży bakłażan
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 4 cukinie
– 800 g pomidorów
– 1 papryka
– 1 łyżka cukru
– 1 bouquet garni: gałązka świeżego tymianku, gałązka natki pietruszki, bazylia, listek laurowy, seler naciowy 7 cm.
– 5 łyżek oliwy z oliwek

Grubo posiekaj bakłażana, posól i odstaw na ok. 30 min. Opłucz i osusz. Na średnim ogniu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż przez ok. 10 min. Dodaj czosnek i smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj bakłażana, cukinię, pomidory, cukier i bouquet garni. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 30 min. Przypraw do smaku, wyrzuć bouquet garni. Przybierz listkami natki pietruszki.

