Składniki:
– 5-6 plastrów schabu bez kości
– 200 g kiszonej kapusty
– garść suszonych grzybów
– 1 cebula
– mielony kminek
– 3 łyżeczki cukru (w zależności od kwaśności kapusty)
– sól i pieprz
– jajko do panierowania
– bułka tarta do panierowania
– olej do smażenia

Grzyby zalej 1 szklanką wody i odstaw na godzinę, a następnie gotować 20 min. Odcedź grzyby i drobno siekaj. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na oleju. Dodaj posiekaną kapustę i grzyby oraz trochę wody. Przypraw kminkiem, cukrem, solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem ok. 30 min. Odcedź nadmiar wody i ostudź. Plastry schabu umyj, osusz i rozklep. Przypraw solą i pieprzem. Na każdy plaster nałóż kapustę z grzybami i uformuj roladki. Można spiąć wykałaczką. Schab panieruj w jajku i bułce tartej, obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Smaż jeszcze na wolnym ogniu, aby mięso było dosmażone.

