Składniki:
– 1 polędwiczka
– ½ kg czereśni
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka octu balsamicznego
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– sól
– świeżo zmielony pieprz

Polędwiczki pokrój na 1 cm paski, rozgnieć lub lekko rozbij. Przypraw z obu stron solą i pieprzem. Mięso zroluj. Smaż krótko na oleju z dodatkiem masła.
Sos: czereśnie wydryluj, przełóż do rondelka i dodaj cukier, ocet balsamiczny, cynamon, kardamon, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotuj na wolnym ogniu. Kiedy czereśnie puszczą sok zwiększyć ogień. Gotuj aż sok zgęstnieje i odparuje. Zmiksuj na gładką masę lub pozostaw małe kawałki czereśni. Polędwiczki możesz polać sosem lub ułożyć na talerzu wcześniej polanym sosem.

