Składniki:

– 1 główka sałaty masłowej
– ser biały typu włoskiego
– 2 jajka
– 1 ogórek szklarniowy

Pesto:
– 4 łyżki sera typu grana padano
– pęczek bazylii
– sól morska
– oliwa z oliwek
– 50 g orzechów włoskich
– grubo miażdżony pieprz
– 1 ząbek czosnku

Do moździerza wlej 3 łyżki oleju i dodaj 1 rozdrobniony ząbek czosnku. Zmiażdż. Dodaj bazylię. Dodaj sera typu grana padano oraz orzechy. Dalej rozetrzeć w moździerzu. Dodaj szczyptę soli. Gotowe pesto włóż do lodówki. Sałatę umyj i podziel. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w talarki. Ser typu włoskiego pokrój w cienkie paski. Ogórka obierz i pokrój w grube plastry. Umytą sałatę ułóż na półmisku i nałożyć pesto. Pokrojone jajko, plastry ogórka, udekoruj serem i oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą.

Podziel się: