Składniki:

– 1 puszka tuńczyka w kawałkach
– 120 g zielonej fasolki
– 1 mała czerwona cebulka
– 2 jajka
– 8 liści sałaty rzymskiej
– 5 filecików anchois
– 15 czarnych oliwek
– 15 kaparów

Sos:
– 1 łyżka octu winnego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku
– 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1/2 łyżeczki musztardy
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki listków świeżego oregano

Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę, sok z cytryny i musztardę. Mieszaj aż wszystkie składniki połączą się. Dodaj pokrojone oregano, pietruszkę, przypraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.

Fasolkę oczyść i gotuj ok. 4 min. Cebulę pokrój w pióra, jajka ugotuj na półtwardo pokrój w plastry. Fileciki anchois pokrój w drobną kostkę. Na talerzu ułóż porwane liście sałaty, a następnie zieloną fasolkę pokrojoną na pół, pokrojoną cebulę, jajka i całość posyp filecikami. Czarne oliwki pokrój na pół, sałatkę posyp oliwkami i kaparami. Na koniec poukładaj kawałki tuńczyka. Całość polej sosem.

Podziel się: