Składniki:

– 100 g komosy ryżowej
– 1 brokuł
– 3 garście świeżych liści szpinaku
– 50 g sera pleśniowego
– 4 suszone pomidory z oliwy
– garść ziaren słonecznika
– 10 zielonych oliwek

Sos:
– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżka soku z cytryny
– zioła prowansalskie
– 1 łyżka miodu
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz

Komosę ryżową ugotuj w osolonej wodzie ok. 20 min. Gdy jest gotowa, jej ziarna puszczają małe, białe kiełki. Bukieciki brokułu podsmaż kilka minut na oliwie z oliwek, następnie dolać 100 ml ciepłej wody i duś pod przykryciem 2-3 min. Brokuł powinien być ugotowany, ale lekko chrupiący. Pozostałe składniki: ser, pomidory i oliwki pokrój. Ziarna słonecznika upraż na patelni. Gdy wszystkie składniki ostygną, całość wymieszaj i ułóż na umytych i osuszonych liściach szpinaku. Całość pokrop sosem.
Sos – wszystkie składniki mieszaj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Podziel się: