Składniki:
– 4 pomarańcze
– 1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
– 2 łyżeczki nasion kminu
– 2 łyżki oliwy
– posiekana natka pietruszki
– świeży sok z pomarańczy

Obierz pomarańcze i usuń białą skórkę. Następnie wyfiletuj, wycinając miąższ z błon. Czynności wykonaj nad miską, tak żeby nie tracić soku. Bulwę kopru włoskiego obkrój z pierzastych liści, przekrój na pół, a następnie na ćwiartki. Krój w poprzek na cienkie plastry. Natychmiast po przekrojeniu przełóż do miski z pomarańczami i skrapiaj sokiem z pomarańczy, aby koper nie zbrązowiał. Wymieszać. Nasionami kminu równomiernie posyp składniki sałatki. Oliwę wymieszaj z pozostałym sokiem z pomarańczy. Polej sałatkę i delikatnie wymieszaj. Schłodź. Podawaj schłodzoną, wyciągniętą bezpośrednio z lodówki, posypaną posiekaną natką pietruszki.

