Składniki:

– opakowanie jarmużu 200 g

– opakowanie pomidorów koktajlowych 250 g

– opakowanie sera pleśniowego lub sera typu bałkańskiego

– łuskane, prażone pestki dyni 150 g

– garść łuskanych orzechów włoskich

Sos:
–  2 łyżki musztardy

–  2 łyżki miodu

–  sok z połówki cytryny

–  2 łyżki oliwy z oliwek

–  sól, pieprz

Jarmuż umyj, obierz z twardych części i łodyg. Wrzuć do miski. Pomidory koktajlowe przekrój na pół, wrzuć do miski. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników w misce. Pestki dyni przypraż na suchej patelni. Posyp wierzch sałatki pestkami dyni i orzechami włoskimi. Wymieszaj składniki sosu (oliwę, cytrynę, musztardę, miód, sól i pieprz) i odłóż do lodówki na 15 minut. Polej sałatkę 5 min. przed podaniem.

Podziel się: