Składniki:
– 1 mały kalafior
– 30 g rodzynek
– 20 g płatków migdałowych
– 2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
Sos:
– sok i starta skórka z 1 małej cytryny
– ½ łyżeczki cynamonu
– szczypta pieprzu cayenne
– 5 łyżek oliwy extra vergine
– 2 łyżeczki octu balsamicznego
– łyżeczka cukru pudru
– sól i czarny pieprz

Kalafiora podziel na małe różyczki. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 2-3 min., aż kalafior zmięknie, ale nie straci jędrności. Dokładnie odcedź.
Sos: sok z cytryny połącz z cynamonem, pieprzem, oliwą, octem, cukrem pudrem i przyprawą w zakręcanym słoiku. Zakręć słoik i dobrze wstrząśnij. Polej kalafiora i wymieszaj. Pozostaw do schłodzenia w lodówce na godzinę. Rodzynki zalej wrzątkiem i zostaw na 10 min., aby napęczniały. Odcedź i drobno posiekaj. Posyp kalafiora rozdrobnionymi rodzynkami, płatkami migdałowymi, skórką cytrynową i pietruszką, a następnie dokładnie wymieszaj.

