Składniki:

– 2 garście rukoli
– 1 melon miodowy
– 100 g zielonych winogron
– 1 krążek sera brie

Sos:
– ½ papryczka chili
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki jabłkowego octu winnego
– 2 łyżki soku jabłkowego
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego
– sól, pieprz

Rukolę opłucz  i odsącz z wody. Melona przekrój na pół i usuń pestki.  Miąższ wykrój łyżeczką w małe kulki. Winogrona przekrój na połówki, usunąć pestki. Ser pokrój w kostkę. Oliwę wymieszaj z octem jabłkowym, sokiem jabłkowym i sosem sojowym. Dodaj oczyszczoną z pestek drobno posiekaną papryczkę chili oraz sól i pieprz do smaku. Wydrążone połówki melona napełnij rukolą, a następnie ułóż na nich kulki melona i pokrojony winogron. Całość polej przygotowanym, schłodzonym sosem.

Podziel się: