Składniki:

– 5 młodych ziemniaków
– 250 g marynowanych śledzi
– 1 zielony ogórek
– 1/2 szklanki cebulek marynowanych
– 3 ugotowane jajka
– 1/2 czerwonej cebuli

Sos:
– 1 łyżka octu winnego
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1 łyżka musztardy francuskiej
– 1 łyżka musztardy z chili
– gałka muszkatołowa
– 3 łyżki oliwy
– 1/2 łyżeczki cukru pudru

Śledzie odsącz, pokrój w paseczki. Ugotowane w mundurkach ziemniaki i ogórek obierz i  pokrój w kostkę. Jajka obierz i pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Cebulki marynowane odsącz. Wszystkie składniki wymieszaj. Musztardę połącz z oliwą i octem. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wstaw na ok. 15 min. do lodówki, a następnie polej sałatkę.

Podziel się: