Składniki:

– 150 g sałaty mieszanej (roszponka, sałata strzępiasta, endywia)
– 150 g gotowanych buraków
– 2 gruszki
– sok z połówki cytryny
– 40 dag sera gorgonzola
– 50 g łuskanych orzechów włoskich

Sos:
– 2 łyżki posiekanych ziół (bazylia, mięta, natka pietruszki)
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżeczki octu winnego
– 1 łyżeczka miodu,
– sól
– pieprz

Buraki obierz i pokrój w plastry. Gruszkę obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry, a następnie pokrój w słupki. Pokrojoną gruszkę skrop sokiem z cytryny, aby uniknąć zbrązowienia. Orzechy przypraż na patelni. Wymieszać składniki sosu, przypraw solą i pieprzem, a następnie włóż na ok. 15 min. do  lodówki. Na talerz wyłóż połowę pokrojonych buraków, następnie sałatę i ponownie buraki. Finalnie ułóż gruszkę, pokrojony w plastry ser, posyp orzechami i polej sosem.

Podziel się: