Składniki:

– 1 główka sałaty lodowej
– 10 suszonych moreli
– 10 orzechów włoskich
– 2 piersi kurczaka
– słodki sos chili
– ½ szklanki białego wytrawnego wina

Sos:
– 50 ml szklanki oleju roślinnego
– łyżka musztardy francuskiej
– łyżeczka ziół prowansalskich
– posiekany ząbek czosnku
– łyżka musztardy miodowej
– łyżeczka miodu
– pieprz

Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw słodkim sosem chili. Odstaw na 20 min. do lodówki i następnie usmaż na małej ilości oleju na złoty kolor. Morele namocz w winie przez 20 min. Następnie odsącz i pokrój na paseczki. Orzechy podziel na mniejsze części i upraż. Sałatę porwij na kawałki. Na sałacie ułóż kurczaka i posyp morelami oraz orzechami.

Sos: wszystkie składniki sosu wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
Sałatę polej sosem. Podaj z pieczywem np. czosnkowym i sosem sojowym.

Podziel się: