Składniki:

– 5 średnich ziemniaków
– 3 łyżki kaparów w zalewie
– 15 małych cebulek marynowanych
– 2 kiszone ogórki
– 10 rzodkiewek
– 5 zielonych oliwek
– natka pietruszki

Sos cytrynowy:

– 3 łyżki majonezu
– 3 łyżki soku cytrynowego
– 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
– ząbek czosnku
– łyżeczka brązowego cukru
– sól, pieprz

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź obierz ze  skórki i pokrój w grubą kostkę. Kapary, marynowane cebulki, korniszony i oliwki odsącz (najlepiej na sitku). Rzodkiewki umyj pokrój w łódeczki. Ogórki pokrój w większą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Czosnek rozetrzyj z solą. Do majonezu dodaj sok cytrynowy, cukier, skórkę cytrynową, roztarty czosnek. Dla uzyskania gładkiego sosu można zmiksować blenderem. Sosem polej przygotowane składniki w misce. Dodaj natkę z pietruszki, przypraw solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszaj.

Podziel się: