Składniki
– 1 seler naciowy
– 200 ml rosołu
– łyżka masła
– 4 żółtka
– 120 g masła
– 125 ml białego wytrawnego wina
– 125 ml wody
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– gałka muszkatołowa
– sól, biały pieprz

Seler naciowy obierz z wierzchniej warstwy. Rozgrzej masło na patelni, wrzucić pokrojony seler oraz zalej rosołem. Gotuj do uzyskania przeźroczystości, a następnie odcedź.
W małym garnku zagotuj wino z wodą, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudź i wymieszaj z żółtkami. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki i ubijaj trzepaczką tak długo, aż sos zgęstnieje i zbieleje. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przetrzyj sos przez sito.
W naczyniu ułóż seler i polej sosem. Podaj udekorowany natką pietruszki.
Do wina zamiast wody możesz dodać taką samą ilość wywaru z mięsa. Białe wino możesz też zastąpić 1 łyżeczką octu winnego wymieszanego z wodą.
Koniecznie spróbuj również naszych szparagów w sosie holenderskim. Przepis znajdziesz tutaj.
