Składniki:

– 250 g herbatników digestive
– 100 g masła
– 2 łyżki żelatyny w proszku
– 300 ml śmietanki kremówki 30%
– 5 łyżek cukru pudru
– 800 g sera sernikowego w wiaderku
– ¼ szklanki mleka
– 100 g białej czekolady
– 5 gruszek
– ½ cytryny
– 2 galaretka o smaku brzoskwiniowym lub cytrynowym

Formę o średnicy 25 cm wyłóż dokładnie folią stretch. Ciastka drobno pokrusz i wymieszaj       z roztopionym masłem. Wyłóż je na spód formy i mocno uklep. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach chłodnej wody przez ok. 15 min. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w większą kostkę i skropić sokiem z cytryny. W garnku zagotuj wodę ok. pół litra z 2 łyżkami cukru, dodaj gruszki i gotuj ok. 3 min. Przecedź i ostudź gruszki.

Zimną śmietankę kremową ubij z cukrem i dodaj stopniowo schłodzony ser, aż powstanie jednolita gęsta masa. Namoczoną żelatynę włóż do 1/4 szklanki gorącego mleka i całkowicie rozpuść szybko mieszając. Ostudzić.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie dodawaj po łyżce do masy serowej ciągle powoli mieszając. Na koniec połącz z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną (powoli po łyżeczce dodawaj żelatynę).

Masę serową wyłóż na spód z herbatników i wstaw do lodówki. Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudź i wstaw do lodówki, do czasu aż zacznie tężeć, ale będzie ciągle płynna. Gdy sernik górą stężeje ułóż ostudzone gruszki i zalej powoli po łyżeczce tężejącą galaretką.

Całość wstaw do lodówki na całą noc.

Podziel się: