Składniki:

– 0,5 kg mięsa mielonego
– 1 jajko
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 7 ząbków czosnku
– 2 ostre papryczki
– 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie
– 2 łyżki oliwy
– aromatyczne zioła np. majeranek, oregano, bazylia itp.
– sól

W dużym naczyniu wymieszaj mięso z jajkiem i mąką ziemniaczaną.  Dodaj namoczoną bułkę. Czosnek i papryczki pokrój (paprykę razem z nasionkami – ważne). Pokrojone dodaj  razem z ziołami do mięsa. Po dokładnym wymieszaniu, uformuj na patyczkach lub bez nich w podłużne wałeczki (długości ok. 20 cm, średnica ok. 2 cm). Ułóż na folii aluminiowej, delikatnie wysmarowanej oliwą i piecz (ok. 30-45 min) w 180-200oC.

Podziel się: