Składniki
450 g filetów śledziowych
2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 duże buraki upieczone w łupinach w folii aluminiowej w temp. 170 oC przez ok. 1,5h
2 cebule szalotka i czerwona
250 ml majonezu i 4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy z gorczycą
1 łyżka cukru
1 ogórek kiszony
3 jajka

Ziemniaki obierz i krój w kostkę. Buraki obierz i zetrzyj na tarce do warzyw. Zetrzyj również jajka i ogórka. Cebulę drobno posiekaj. Śledzie krój w kostkę. Następnie wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj posiekany czosnek, musztardę, cukier. Dopraw solą.
Warzywa ułóż warstwami, np. śledź – cebula – sos – ziemniaki – sos – ogórek – sos – buraczki – sos – cebula – sos – jajko. Warstwę z jajek posypujemy solą i lekko pieprzem, można również natką pietruszki.

