Składniki:
Ciasto:
– 250 g mąki
– pół szklanki wody
– 1 jajko
– 50 g cukru pudru
– łyżka oliwy
– mała łyżeczka octu
– szczypta soli
– 50 g roztopionego masła (do rozcierania ciasta)
Jabłka do ciasta:
– 750 g jabłek najlepiej kwaśnych
– 50 g masła
– 80 g bułki tartej
– rodzynki
– cynamon
– odrobina cukru

Przesiej mąkę i dodaj jajko, ocet, sól i oliwę. Zagnieć i dodaj wodę. Ciasto powinno być luźniejsze nić ciasto na pierogi. Formujemy luźną kulę i przykrywamy na stolnicy miską. Jabłka obierz i drobno poszatkuj (można zetrzeć na tarce do warzyw) i wymieszaj z rodzynkami i cynamonem, ewentualnie dodaj cukier. Gdy ciasto trochę wyrośnie, po około 30 minutach, połóż je na natłuszczonym delikatnie pergaminie i posyp mąką, posmaruj roztopionym masłem i rozciągnij ciasto na pergaminie. Następnie po chwili ponownie posmaruj masłem i posyp bułką tartą, cukrem i cynamonem. Ułóż warstwę jabłek, ponownie posypujemy cynamonem i cukrem, a całość za pomocą pergaminu zawiń (po zawinięciu pergamin obcinamy pozostawiając brzegi, za które możemy podnieść strudel) . Tworzy nam się wałek z nadzieniem w środku. Strudel, razem z pergaminem (pomoże nam ze zdjęciem strudla z blachy) układamy na blasze posmarowanej masłem.
Pieczemy około 30 min. w temperaturze 180 oC. Polewaj, co 10 minut odrobiną roztopionego masła.
Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

