Składniki:
– 100 g ryżu sushi
– 3 listków sushi nori (prasowane algi morskie)
– marynowana biała rzodkiew
– ½ awokado
– 1 sztuka gotowanej marchwi
– 50 g sera żółtego
Zaprawa do ryżu sushi:
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
– ½ łyżeczki soli

Marynowana Rzodkiew biała
Przygotuj kilka słupków uprzednio zamarynowanej białej rzodkwi (do niewielkiego słoika włóż pokrojoną w słupka białą rzodkiew; zalej gorącą zaprawą przygotowaną z 200 ml wody, 1 łyżki cukru, 1 łyżki octu, ½ łyżeczki soli, liścia laurowego i 2 ziarenek ziela angielskiego; odstawiamy na 1 dzień).
Podstawą dobrego sushi jest dobry i odpowiednio przygotowany ryż. Oczywiście idealny jest dedykowany ryż do sushi. Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Płucz aż do uzyskania klarownej wody. Po wypłukaniu pozostaw ryż w zimnej wodzie jeszcze przez ok. 30 min. Następnie zalej ryż wodą tuż ponad górną warstwę i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 min. Po ugotowaniu wylej ewentualną resztkę wody, przykryj pokrywką i odstaw na 15 min. W międzyczasie przygotuj zaprawę do ryżu mieszając wszystkie wymienione składniki (cukier, ocet i sól) do całkowitego rozpuszczenia. Zaprawę wymieszać delikatnie z ryżem i pozostaw do wystygnięcia.
Kroimy w słupka ugotowaną marchew, zamarynowaną rzodkiew białą, awokado, ser żółty. Płatek glonów nori połóż na matce bambusowej (matka jest niezbędna) świecącą stroną do dołu. Na chropowatej matowej powierzchni rozłóż równomiernie ryż zostawiając od góry margines 2 cm. W dolnej części ułóż awokado, marchew, marynowaną białą rzodkiew, ser żółty, a następnie powoli zwijamy. Kiedy dojdziemy do końca, margines bez ryżu delikatnie nawilż wodą, chrzanem wasabi i zawiń do końca. Ostrym nożem wykrój z rulonika kawałki sushi (zwykle wychodzi od 6 do 8 kawałków).
Podaj z sosem sojowym, chrzanem wasabi i marynowanym imbirem.

