Składniki:

-1,5 kg jabłek
-5 łyżek cukru
-1/2 łyżeczki cynamonu
-300 gram mąki
-250 gram zimnego masła
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 łyżek cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego
-1 jajko

Umyte jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do szerokiego garnka lub na głęboką patelnię. Dodać cukier i cynamon, smażyć przez ok. 20 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Składniki połączyć w jednolite ciasto, pod koniec dodać jajko. Podzielić je na pół i włożyć obie połówki do zamrażarki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180oC. Wyjąć jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy. Następnie wyłożyć na to jabłka. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka (lub pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut lub na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Podziel się: