Składniki
– 3 piersi z kurczaka
– 2 opakowania szpinaku świeżego
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki tartego sera długodojrzewającego (najlepiej koziego)
– 6 plastrów sera koziego np. Chevagne Arina
– 6 plastrów szynki długodojrzewającej (parmeńska, szwardzwaldzka)

Umyj szpinak i usuń twarde ogonki. Podsmaż na maśle wraz z czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem, a na koniec dodajemy tarty ser. Wymieszaj i odstaw. Umyj pierś, oczyść z błon, podzieli na pół – wzdłuż (muszą powstać dwa płaskie kawałki mięsa). Rozbij oprósz solą i pieprzem. Kurczaka posmaruj szpinakiem, połóż plaster sera koziego i zawiń. Powstałą roladkę owiń szynka, a następnie zawiń szczelnie w aluminiową folię.
Tak przygotowane zawijańce pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 oC ok. 20-30 min..

