Składniki:

– 500 g świeżego szpinaku
– 30 g masła oraz łyżeczka do natłuszczania formy
– łyżka drobno startego parmezanu
– 30g mąki pszennej
– 250 ml średnio tłustego mleka
– 5 jajek (4 żółtka oddzielone od białek + 5 białek)
– 100 g półtłustego sera cheddar, drobno startego
– czarny pieprz
– duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Umyj i oczyść z grubych łodyg szpinak i gotuj 5 minut. Odsącz i wyciśnij nadmiar wody. Grubo posiekaj i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 190oC. Formę sufletową wysmaruj masłem i wysyp startym parmezanem. Masło podgrzej w rondelku z mąką i mlekiem, cały czas intensywnie mieszając doprowadź do wrzenia. Powinna powstać aksamitna masa bez grudek. Cały czas mieszając gotuj jeszcze ok. 2 min. Przełóż do dużej miski, dodaj szpinak, dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj żółtka. Następnie dosypać ¾ startego sera cheddar, a następnie przypraw pieprzem i gałką muszkatołową. W innym naczyniu ubij białka na sztywną pianę i delikatnie mieszaj łącząc z pozostałymi składnikami. Masę ostrożnie przełóż do formy (powinna być napełniona do 3/4 objętości) i posyp pozostałym serem cheddar. Piecz 30 min., aż do wyrośnięcia sufletu.

Podziel się: