Składniki:

– 1 szklanka mąki pszennej
– 100 g masła
– 1 żółtko
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– 2 łyżki cukru pudru

Nadzienie:
– ½ kg agrestu
– 3 lekko twarde nektaryny
– 2/3 szklanki cukru
– 2 łyżki żelatyny

Beza:
– 4 białka
– 150 g cukru
– płatki migdałowe

Mąkę przesiej do miski, mocno schłodzone masło wkrój do mąki, dodaj żółtko i śmietanę. Całość zagnieć i włóż do lodówki na 30 min. Po upływie 30 min. wyłóż wysmarowaną masłem formę. Przykryj folią aluminiową i obciąż grochem lub fasolą. Piecz ok. 20 min. w 180oC.
Agrest oczyść, nektarynę ze skórką pokrój na większą kostkę. Dodać cukier i zalej 3 łyżkami wody. Całość lekko podgrzej i cały czas mieszaj dodając żelatynę.
Beza: białka ubić dodając po łyżce cukru.
Na upieczone i ostudzone ciasto wyłóż nadzienie z agrestu i nektaryn. Następnie ułożyć równomiernie bezę. Bezę posyp płatkami migdałowymi.
Piecz w temperaturze 150oC ok. 45 min. Beza powinna być z góry wysuszona i lekko przyrumieniona.

Podziel się: