Składniki ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1/2 łyżeczki soli
– 4 łyżki wody
Nadzienie:
– 350 g cukinii
– 2 cebule
– 1 ząbek czosnku
– 150 ml śmietany kremówki
– 2 jajka
– szczypiorek
– tarty parmezan
– sól i pieprz

Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i posiekanym masłem. Szybko zagnieć ciasto, dodając odrobinę (do 4 łyżek) wody. Uformuj z niego kulę, owiń w folię i wstaw na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkuj i wyłóż natłuszczoną formę o średnicy 24 cm, wyrabiając wysoko brzegi. Ciasto nakłuj widelcem, wyłóż folią aluminiową, na folię wysyp groch (w celu uniknięcia podniesienia się ciasta podczas wypiekania). Włóż do piekarnika nagrzanego do 200oC i piecz do 15 min. a następnie zdejmij folię i groch. Cukinie pokrój w kostkę. Ząbek czosnku rozgnieść. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj czosnek i cukinię, dopraw, duś na małym ogniu ok. 10 min. Jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą pieprzem.
Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż farsz z cukinii, cebuli i czosnku. Zalej jajkami ze śmietaną, posyp tartym parmezanem. Piecz 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200oC