Składniki:

– 1 paczka mrożonego ciasta francuskiego
– łyżka oliwy
– 200 g czerwonej cebuli
– 1 mała papryczka chili
– czerwone pesto (około łyżeczki na każdą tartaletkę)
– 30 g pestek słonecznika

Pesto:

– garść bazylii
– 3 suszone pomidory
– 3 łyżki parmezanu
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– garść orzechów włoskich lub nerkowców
– 1 mały ząbek czosnku
– ½ łyżeczki słodkiej papryki

Piekarnik rozgrzej do 220oC. Ciasto rozwałkuj i wykrój kółka o średnicy ok. 12 cm. Na każdym uformuj brzeg ok.1 cm wysokości. Ułóż kółka na papierze do pieczenia. Oliwę rozgrzej na patelni. Podsmaż cebule, aż zmięknie (ok. 10 min), od czasu do czasu mieszając. Dodaj chili i smaż razem ok. 1 min. Przypraw. Na kółkach z ciasta francuskiego rozprowadzić przygotowane pesto (wszystkie wymienione składniki zmiksuj blenderem lub utrzeć w moździerzu). Nałóż przesmażoną cebulę z chili i posyp delikatnie przyprażonymi pestkami słonecznika. Piecz ok. 15-20 min. do zarumienienia ciasta.

Podziel się: