Składniki
Ciasto
200 g mąki krupczatki
90 g cukru pudru
120 g zimnego masła
1 żółtko
Krem pâtissière
500 ml mleka
5 żółtek
80 g cukru
40 g maki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 laska wanilii
300 g owoców najlepiej świeżych sezonowych lub mrożonych, ale dobrze odsączonych. 8 foremek do tartaletek o średnicy 9 cm u góry i 6 cm średnica dna lub jedna duża forma do tarty o średnicy 28 cm

Ciasto
Mąkę, cukier, masło i żółtka szybko zagnieść, następnie owiń folią i włóż do lodówki na minimum 30 min. Foremki wysmaruj masłem. Ciasto wyłóż w foremkach i przykryj folią aluminiową, a na wierzch wysyp np. groch. Tartaletki piec w 200 oC przez ok. 15 min., aż lekko zrobią się brązowe. Po upieczeniu studzimy.
Krem
mleko gotuj, dodawaj ziarenka z laski wanilii, chwilę jeszcze gotuj. Mleko przecedzić.
Żółtka z cukrem ubij na jasną masę. Następnie dodaj wymieszane mąki i miksuj, aż dobrze połączą się z żółtkami. Do masy wolno strumieniem wlewaj mleko ciągle mieszając. Całość również przecedzić i wlej do garnka. Postaw na ogień i gotuj energicznie cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Zestaw z ognia i ostudzić, przykrywając, aby nie powstał kożuch.
Krem nakładaj, najlepiej rękawem cukierniczym, na ciasto upieczone w tartaletkach i ułóż pokrojone owoce. Przechowujemy w lodówce.

