Składniki:
Nadzienie:
– 1 kg rabarbaru
– 200 g cukru
– łyżeczka cynamonu
Ciasto:
– 250 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 100 g cukru pudru
– 2 żółtka
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżka bułki tartej
Kruszonka:
– 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
– 10 dag masła
– 3/4 szklanki cukru
– łyżeczka cukru waniliowego

Obierz rabarbar i pokrój na kawałki 1,5 cm. Włóż do garnka, dodaj cukier, cynamon i delikatnie rozgotuj. Rabarbar odsącz na sicie, odciek przelej do osobnego garnka i zredukuj na palniku do gęstego syropu. Schłodź i dodać do pozostałego rabarbaru. Wymieszaj.
Przesiej mąkę, dodaj masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieć i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj. Formy do tartaletek wysmarować masłem, oprósz bułka tartą i wypełnij ciastem. Przykryć folią aluminiową, na powierzchnię wysyp groch w celu zapobieżenia podniesienia ciasta. Tartaletki z ciastem włóż na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 180oC. Następnie wyciągnij, usunąć groch i folię. Na wstępnie wypieczone ciasto nałożyć nadzienie, posypać kruszonką (składniki kruszonki wymieszaj, zagnieć szybko palcami do otrzymania grudek). Włóż do nagrzanego do 180oC piekarnika na ok. 40 min.

