Składniki:

– 250 g sera mascarpone
– 3 jajka
– 50 g cukru
– 3 łyżki likieru Amaretto
– 250 ml kawy espresso
– 100 biszkoptów podłużnych
– szczypta soli
– kakao do posypania

Oddziel żółtka od białek. Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć zanurzając na kilka sekund we wrzątku. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i wymieszaj z serem mascarpone. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wymieszaj delikatnie z masą.

Zaparz kawę espresso. Przelej ją do szerokiego naczynia, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto. Biszkopty zanurzaj pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w pucharku, a następnie przykryć masą. Na masie ułóż kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao i udekorować malinami

Podziel się: