Składniki:

Beza:
– 5 białek
– 250 g cukru pudru
– szczypta soli

Krem:
– 250 g serka mascarpone
– 250 g śmietany kremówki 30%
– skórka z otartej limonki
– 2 łyżki soku z limonki
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 350 g umytych malin

Podkłady bezowe
Na arkuszu papieru do pieczenia narysuj 2 okręgi ok. 23 cm (można odrysować np. od talerza). Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Kontynuuj ubijanie i stopniowo dodawaj po łyżce cukru pudru. Gdy beza jest już lśniąca przełóż na wcześniej przygotowany papier do pieczenia. Bezę osusz w piekarniku nagrzanym do 130oC ok. 4-5 godzin.

Krem
Serek mascarpone wymieszaj z sokiem z limonki i skórką. Śmietanę ubij z cukrem. Serek połącz z ubitą śmietaną. Mieszaj aż powstanie jednolity krem.
Na podkładzie bezowym rozsmaruj krem i ułóż maliny. Całość przykryj drugim podkładem bezowym. Na środku rozsmaruj resztkę kremu i połóż garść malin.

Podziel się: