Składniki:

– 450 g świeżych truskawek
– 2-3 łyżki octu balsamicznego najwyższej jakości
– czarny świeżo zmielony pieprz
– podarte listki świeżej mięty
– 170 g lodów waniliowych

Truskawki umyj i osuszy. Odkrój zielone szypułki i usuń twardy rdzeń. Pokrój truskawki wzdłuż na pół, a duże owoce na cztery części. Włóż do miski. Wlej ocet, przeznaczając po ½ łyżki na osobę. Dodaj pieprz, kilkakrotnie przekręcając młynkiem. Ostrożnie wymieszaj składniki. Przykryj naczynia folią spożywczą i schłodź przez 4 godziny. Tuż przed podaniem domieszaj podarte listki mięty do smaku. Nałóż lody waniliowe do osobnych miseczek. Wierzch przykryj warstwą owoców. Udekoruj kilkoma listkami świeżej mięty i posyp pieprzem.

Podziel się: