Składniki:
Ciasto:
– 500 g mąki pszennej
– 50 ml letniej wody
– łyżeczka drobnej soli
– saszetkę suszonych drożdży (7 g) lub kostkę drożdży świeżych (42g)
– pół łyżeczki cukru lub łyżeczka miodu
– jajko
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
– trochę stopionego masła
Farsz:
– 100-200 g mięsa z piersi kurczaka drobno posiekanego
– ząbek czosnku
– oliwa do smażenia
– 2 łyżki bułki tartej
– 1 cebula
– sól pieprz
– 2 pomidory pokrojone w kostkę
– 4 pieczarki
– żółta i czerwona papryka
– ser twarogowy typu bałkańskiego
– ser żółty

Do wody dodaj cukier i drożdże, wymieszaj, odstaw na kilka minut. Do dużej miski przesiej mąkę dodać sól, jajko w oddzielnej miseczce roztrzep widelcem i następnie dodaj do mąki. Do mąki dodaj również jogurt oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz oliwę. Powoli wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć rękami. Jeżeli ciasto się klei dodaj mąkę. Zagniataj tak długo, aż ciasto będzie gładkie i aksamitne. Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj lniana ściereczką. Miskę z ciastem ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją o objętość.
Farsz – mięso kurczaka drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z czosnkiem i cebulą, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj bułkę tartą. Ser bałkański rozgnieć widelcem i przypraw pieprzem. Pomidora pokrój w drobną kostkę i dopraw solą.
Piekarnik nagrzej do 230oC. Ciasto podziel na mniejsze kulki (od 6 do 8 w zależności jak duże Pide chcesz zrobić). Każdą kulkę rozwałkuj na stolnicy, uformuj łódeczki zawijając brzegi. Dno każdej łódeczki posmaruj roztopionym masłem (najlepiej pędzlem kuchennym). Włóż na 1-2 minut do piekarnika dla wstępnego wypieczenia. Wyjmij wstępnie wypieczone łódeczki z piekarnika, ułóż na nich przygotowany ser bałkański, a następnie farsz z mięsa i pokrojonego pomidora. Na wierzch ułóż pieczarki, paprykę. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 min. do zarumienienia się ciasta. Pod koniec pieczenia posyp tartym żółtym serem.

