Składniki:
Ciasto:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 200 ml gorącej wody
– 4 łyżki oleju lub smalcu gęsiego
– szczypta soli
Nadzienie:
– 2 pomidor,
– 2 ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy
– główka sałaty
– papryczka chili
Sos:
– 4 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– ząbek czosnku
– łyżka cytryny
– odrobina natki pietruszki
– sól, pieprz

W misie wymieszaj mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i posól oraz wlej gorącej, lecz nie wrzącej wody. Dodaj gęsi smalec lub olej. Zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 min.. Po upływie czasu podziel na 8 części. Zrób kulkę z każdej części, po czym rozpłaszcz je ręką, a następnie rozwałkuj, lecz niezbyt cienko (do grubości ok. 3 mm). Placek nie musi być idealnie okrągły. Smaż na suchej patelni ( około minuty na jednej stronie, po czym przewróć i smaż po 30 sekund, na każdej stronie). Jeżeli będziemy smażyli zbyt długo, placek będzie suchy i kruchy, przez co będzie ciężko się zawijał. Pomidory i ogórki pokrój w paski, sałatę umyj i podziel na liście. Pokrój papryczkę chili. Składniki sosu połącz i dokładnie wymieszać. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Na rozłożonym placku ułóż pokrojone warzywa, polej sosem do smaku i zawiń.