Składniki:

Ciasto:

– 1 szklanka mąki pszennej

– 1 szklanka mąki kukurydzianej

– 200 ml gorącej wody

– 4 łyżki oleju lub smalcu gęsiego

– szczypta soli

Nadzienie:

– 2 pomidor,

– 2 ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy

– główka sałaty

– papryczka chili

Sos:

– 4 łyżki majonezu

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– ząbek czosnku

– łyżka cytryny

– odrobina natki pietruszki

– sól, pieprz

W misie wymieszaj mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i posól oraz wlej gorącej, lecz nie wrzącej wody. Dodaj gęsi smalec lub olej. Zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 min.. Po upływie czasu podziel na 8 części. Zrób kulkę z każdej części, po czym rozpłaszcz je ręką, a następnie rozwałkuj, lecz niezbyt cienko (do grubości ok. 3 mm). Placek nie musi być idealnie okrągły. Smaż na suchej patelni ( około minuty na jednej stronie, po czym przewróć i smaż po 30 sekund, na każdej stronie). Jeżeli będziemy smażyli zbyt długo, placek będzie suchy i kruchy, przez co będzie ciężko się zawijał. Pomidory i ogórki pokrój w paski, sałatę umyj i podziel na liście. Pokrój papryczkę chili. Składniki sosu połącz i dokładnie wymieszać. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Na rozłożonym placku ułóż pokrojone warzywa, polej sosem do smaku i zawiń.

Podziel się: