Składniki:

– sałata masłowa
– 100 g świeżych kiełków fasoli i soczewicy
– 150 g gotowanej szynki
– 2 łyżki oleju
– 100 ml słodko-pikantnego sosu chili
– 4 łyżki szczypiorku
– 2 marchewki
– 100 g cebuli
– ząbek czosnku
– świeża papryczka chili

Marchew i cebulę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Szynkę pokrój w małą kostkę. Marchew cebulę, czosnek i kiełki podduś na gorącym oleju. Dodaj szynkę, 4 łyżeczkami szczypiorku i 4 łyżeczkami sosu chili, wymieszaj. Dopraw solą. Sałatę oczyść, podziel na liście, umyj, odsącz. Paprykę chili przekrój wzdłuż, wyjmij pestki, miąższ posiekaj w drobną kostkę. Z liści sałaty uformuj koszyczki, włóż do nich nadzienie. Posyp posiekaną papryczką chili.

Podziel się: