Składniki:
– 1 pęczek botwiny
– 2 górki kiszone
– 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka
– 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
– 1 łyżka soku z cytryny
– ½ papryczki chili
– 4 szt. cebuli dymki
– 1 pęczek rzodkiewki
– 1 pęczek koperku
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka koncentratu buraczanego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 płaska łyżeczka cukru
– 1 ugotowane jajko (opcjonalnie)
– sól, pieprz

Do garnka wlej 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka. Mieszaj ręcznie lub mechanicznie, tak żeby dobrze napowietrzyć i rozbij ewentualne grudki. Dodaj śmietanę i miksuj jeszcze chwilę. Do drugiego garnka, wrzuć pokrojony w kostkę pęczek botwiny (z częściami zielonymi lub bez). Zalej małą ilością wody, tak żeby przykryć botwinę, wlej łyżkę soku z cytryny i gotuj ok. 10 min. Wlej przestygniętą botwinę razem z wywarem do wymieszanego kefiru ze śmietaną. Dodaj pozostałe składniki: pokrojoną w talarki cebulę dymkę, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili, poszatkowany pęczek koperku i rozgnieciony czosnek. Dodaj koncentrat buraczany. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj cukier do smaku, łyżkę oliwy, jeszcze raz dobrze wymieszaj i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem jako opcję można dodać jeszcze pokrojone w łódeczki ugotowane jajko.

