Składniki:

– 4 duże jabłka
– szklanka mleka
– 2 łyżki cukru
– żółtko
– łyżka mąki ziemniaczanej
– laska wanilii
– rodzynki
– 4 łyżeczki dżemu wiśniowego

Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne. Do jabłek włóż po łyżeczce dżemu. Jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz ok. 25 min. w 200oC. Żółtko utrzyj z cukrem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wyjmij nasionka z laski wanilii i dodaj do utartego żółtka i  zalej wrzącym mlekiem.  Podgrzej mieszając aż sos zgęstnieje. Po zgęstnieniu przetrzyj przez sito. Gęstym sosem zalej jabłka 5 min. przed końcem pieczenia. Przed podaniem posyp rodzynkami.

Podziel się: