Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 3 jajka
– 200 g mąki
– 350 ml mleka
– sól
– 2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:
– czerwona fasola z puszki
– 1 cukinia
– 1 czerwona papryka
– 1 duża marchewka
– 4 pomidory
– liście świeżej bazylii
– 350 g sera ricotta
– 1 żółtko
– 2 łyżki świeżo startego parmezanu
– sól i pieprz

Ubij jajka i dodaj mleko, mąkę oraz olej. Zmiksuj, odstawić na 30 min. Po tym czasie smaż cienkie naleśniki. Marchewkę i cukinię pokrój cienko w paski. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki, wyjmij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Marchew, cukinię, paprykę podsmaż na oliwie przez ok. 10 min. na małym ogniu. Dodaj pomidory i smaż jeszcze chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj przepłukaną, odsączoną fasolę oraz posiekaną bazylię. Do przestudzonych warzyw dodaj ser ricotta, żółtko, parmezan i dopraw pieprzem. Naleśniki wypełnić farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posyp parmezanem. Przykryć folią aluminiową i zapiecz ok. 25 min. w temperaturze 180oC.

Podziel się: