Składniki:

– 1 kg żeberek
– 1 słoik gruszek w zalewie słodko-kwaśnej (przepis poniżej)
– oliwa
– sól
– pieprz
– keczup
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 250 ml wody
– 100 ml octu
– 100 g cukru
– 6 goździków

Żeberka natrzyj solą i pieprzem, posmaruj keczupem i włóż na 1 godzinę do lodówki. W garnku rozgrzej mocno 3 łyżki oliwy i obsmaż mocno żeberka ze wszystkich stron. Gruszki odcedź z zalewy i wlej do mięsa (jeżeli nie posiadamy słoika gruszek w zalewie słodko-kwaśnej, możemy wykonać go samodzielnie, w krótkim czasie). Na mięso w zalewie zetrzyj odrobinę gruszek, a następnie duś pod przykryciem 90 minut. Pod koniec duszenia (20 minut przed końcem) dodaj pozostałe gruszki. Pozostały sos zagęść rozprowadzoną w wodzie mąką ziemniaczaną.

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej
Zagotuj 250 ml wody, 100 ml octu i 100 g cukru z dodatkiem goździków. Następnie gorącą zalewę wlej do litrowego słoika wypełnionego obranymi, pokrojonymi w ćwiartki gruszkami. Zakręć, odczekaj 1 godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu, gruszki możesz użyć do przepisu. Oczywiście lepsze będą gruszki, które przechowaliśmy kilka dni w zalewie.

Podziel się: