Składniki:

– pęczek bazylii
– 1 szklanki mleka
– 2 jajka
– 1 szklanka mąki pszennej
– ½ łyżki proszku do pieczenia
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli

Farsz:
– 150 g paczka szpinaku
– 2 łyżki oliwy
– 1 ząbek czosnki
– 100 g sera koziego w roladce
– sól i pieprz
– posiekana 1 papryczka chili

Zielone naleśniki: oberwij liście bazylii z gałązek, włóż do kielicha blendera stojącego. Wlej mleko, dodać jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksuj na gładką masę. Dodaj olej i ponownie zmiksuj. Ciasto naleśnikowe odstaw na 20 min. Smaż naleśniki na patelni naleśnikowej, tak jak tradycyjne naleśniki. Odłóż na talerz, przykryj lnianą ściereczką, aby nie wyschły i nie ostygły.

Farsz: umyty szpinak wrzuć na rozgrzany olej na patelni, smaż na małym ogniu aż liście zwiędną, dodaj czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Chwilę jeszcze smaż, dodać ser kozi, dopraw solą i pieprzem. Podgrzej aż ser będzie ciepły i połącz ze szpinakiem.

Farszem wypełnić naleśniki i zawiń.

Podziel się: