Składniki:
– 0,5 kg małych ziemniaków
– 2-3 łyżek soli morskiej
Sos:
– 1 ząbek czosnku,
– 1 płaska łyżeczka kminku lub kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
– 1/2 łyżeczka soli morskiej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 czerwona papryka
– miąższ z 2 kromek białego pieczywa

Umyte ziemniaki umieść w garnku. Nalej wody delikatnie ponad wierzch ziemniaków. Dodaj 2-3 łyżek soli morskiej. Gotuj bez przykrycia aż do odparowania wody poniżej połowy ziemniaków (ok. 1 godzina). Przełóż do płaskiego naczynia i wstaw do piekarnika w celu odparowania resztek wody. Ziemniaki pokryją się pomarszczoną słoną skórką. W moździerzu lub blenderze zmiel dokładnie czosnek, dodaj kminek, paprykę w proszku, sól i oliwę. Dodawaj sukcesywnie pokrojoną paprykę oraz miąższ pieczywa i połącz wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Całość można przetrzeć przez sito. Ziemniaki podaj z sosem jako danie lub jako dodatek do mięs.

