Składniki:
– 500 g białej kiełbasy
– włoszczyzna
– 1 cebula
– 1 korzeń chrzanu – 150 g lub chrzan tarty ze słoika (cały mały słoiczek)
– 1 liść laurowy
– 5 ziarenek pieprzu
– 3 ziarenek ziela angielskiego
– 2 łyżki mąki
– sól
– świeżo mielony pieprz
– 1 łyżka soku z cytryny
– kwaśna śmietana 18%
– 4-5 jajek ugotowanych na twardo (jedno jajko na porcję)

Ugotuj 1,5 l wywaru warzywnego. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz kiełbasę (w całości) i delikatnie gotuj ok. 30 min. Kiełbasę wyjmij i dodaj chrzan do zupy. Gotuj ok. 15 min. Zupę przecedź, dodaj mąkę rozrobioną w 1/4 szklance wody i zagotuj. Dodaj sok z cytryny, sól do smaku oraz mielony pieprz. Kiełbasę pokrój w grubsze krążki i dodaj do zupy. Przed podaniem dodaj śmietanę. Do każdej porcji dodaj ugotowane na twardo jajko pokrojone na ćwiartki.